Gå til hovedindhold

Vedligehold og betjening af høreapparater

Læs om de forskellige typer af høreapparater, og hvordan de vedligeholdes

 • Læs op

Indhold

  Bag ved øret

  Det traditionelle høreapparat, der sidder bag øret med en akryl øreprop i øregangen, er stadig et af de mest populære høreapparater. Især ved store høretab er dette ofte det apparat, man vælger.

  Du kan finde information om vedligehold og betjening på: Høreapparat med støbt prop (hoererehab.dk)

   

  Hvordan vedligeholder jeg mit høreapparat? 

  Det er en god ide at aftørre høreapparat samt øreprop med en tør klud dagligt, f.eks. når du tager høreapparaterne af om aftenen.
  Slangerne imellem høreapparat og øreprop må ikke blive hårde. Typisk skal de skiftes ca. hver 3 måned.

  Øreproppen skal vaskes i sæbevand ca. 1 gang om ugen, eller efter behov. Tag øreproppen af slangen og læg den i blød i sæbevand (f.eks. med et par dråber sulfo) eller Steradent. Lad gerne øreproppen ligge i blød natten over. Skyl øreproppen grundigt med vand og tør den af eller lad den tørre. Du skal sikre dig, at der ikke er væske i øreproppen og slangen mellem øreprop og høreapparat. Brug evt. en luftpuster til at tørre kanalerne i øreproppen (kan købes på apoteket).

   

  Høreapparat med højtaler

  Høreapparater med højtaler i øret kaldes både RIC, RIE og RIC.

  Kendetegnende for denne type høreapparater er, at højttaleren sidder i øret (tilsluttet til høreapparatet via en tynd ledning). Dette er den mest udbredte høreapparats type i dag. 

  Du kan finde information om vedligehold og betjening på: Høreapparat med højtaler i øret (hoererehab.dk)

  Hvordan vedligeholder jeg mit høreapparat?

  Høreapparatet aftørres med en tør klud, f.eks. om aftenen når man tager høreapparatet af.
  Tipperne (også kaldet domes eller ørepropper) skiftes hver ca. 1 til 2 måned eller efter behov. Det samme for evt. filtre i høreapparatet. Hvis lyden forsvinder eller bliver svag i høreapparatet, kan det være en ide at skifte tipper og filtre, uanset hvor længe de har været i brug. Tipperne kan typisk godt genbruges én eller flere gange, hvis de skylles/nulres under en lunken hane og lægges til tørre.

  I øret apparat

  Hvordan fungerer et i-øret høreapparat?

  Ved I-øret høreapparatet sidder alt elektronikken i øret. Størrelsen svinger alt efter type og brugers øregang. Apparatet går under flere navne, f.eks. ITE, ITC og IIC.

  Du kan finde information om vedligehold og betjening på: Høreapparat i øret (hoererehab.dk)

   

  Vedligehold

  Høreapparatet aftørres med en tør klud, f.eks. om aftenen når man tager høreapparatet af. Rens luftkanalen periodisk se hvordan og skift filter ca. 1 gang om måneden eller efter behov se hvordan